Столичани избират визията на паметника пред НДК още седмица

03.09.2014

Столичани ще изберат новата визия и бъдещето на паметника 1300 години България пред НДК. Монументът, който през годините е станал причина за много спорове и е герой в безброй анекдоти и вицове, е село на професор Валентин Старчев.

Внушителният паметник е пред разруха – голяма част от конструкцията се руши заради липсващи или откраднати елементи. От Столична община обявиха, че откриват конкурс за събиране на идеи за бъдещето на емблематичната за София забележителност.

Паметник пред НДК

До 9 септември на електронната поща на отдел Архитектура и благоустройство всички жители на София ще могат да изпратят своето предложение реконструкции на въпросния паметник.

Досега са получени десетки предложения както за реставрацията, така и за пълното му премахване. Зад предложението паметникът 1300 години България да бъде запазен Съюзите на художниците и на архитектите.

И докато столичани решат бъдещето му, Столична община започна проект за мащабен ремонт на градинката и пространството около НДК. Първоначално ще бъдат ремонтирани фонтана и каскадите, а след това и останалите площи.

Проектът за ремонт на градинката пред НДК предвижда на първо място поставяне на предпазни парапети на подлеза. След това ще бъдат частично възстановени, а при нужда подменени настилките от гранитни плочи, ивиците от бял врачански камък с лайсни от бял мрамор и др.

Ще бъде обърнато специално внимание на озеленяването, като за целта ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, които да допълнят съществуващите и да изолират парка от уличния трафик. Всичко това ще бъде допълнено от автоматизирана система за поливане и парково осветление.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати