Махат паметника до НДК

06.09.2014

Монументът 1300 години България, който се извисява близо до сградата на НДК в София, ще бъде отстранен.

Това ще се случи, за да бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските войни и първата световна война. Окончателното решение е станало факт преди броени дни, след заседание между представители на Столична община и специалисти.

Паметник пред НДК

Пред последните няколко години монументът до Националния дворец на културата стоеше заграден заради нарастващата опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му.

В началото на миналия месец бяха представени единадесет иновативни идеи, показващи как би могъл да изглежда паметникът 1300 години България и зоната около него. Едно от предложенията беше точно за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк.

Паметникът е открит през 1981 година. Той е издигнат само за осем месеца по случай 1300-годишнината от създаването на България. Автор на монумента е проф. Валентин Старчев. След 1989 година паметникът е оставен без поддръжка и започва да се разрушава.

Като един от символите на социализма в България той е подлаган и на различни форми на вандализъм. Така се стига до момента, в който различни граждански организации започват да настояват за негово премахване.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати