Най-големите наши острови

07.09.2014

България е малка държава и площта ѝ възлиза само на 111 000 кв. км. Що се отнася до територията ѝ обаче много хора забравят, че в нея са включени и острови, които не са един или два.

Най-големите наши острови

Българските острови също не могат да се похвалят с кой знае колко голяма площ, но определено са много красиви. Те се делят на речни и морски, като първите се намират в Черно море, а речните, които са и по-големи, са разположени в българската част на река Дунав.

Най-големият ни речен остров е Белене. Той е четвъртият по големина в река Дунав и се нарежда след Житния остров в Словакия и унгарските острови Маргит и Чепел. Островът може да бъде забелязан североизточно от град Белене.

Той се характеризира с елипсовидна форма с дължина над 14 км и ширина до 5 км. В миналото на острова се е намирал първият концентрационен лагер Белене, създаден още през 1944 година. Сега на негово място има затвор и природен резерват Персински блата, който е защитена територия.

От черноморските острови най-голям се явява Свети Иван. Неговата площ възлиза на 660 декара. Намира се съвсем близо до Созопол. На острова е поставен фар, който да напътства плавателните съдове към Бургаския залив.

Свети Иван е обиталище на много видове птици. Той е обявен за защитена територия с цел опазване на застрашените видове. До него може да се стигне с лодки и корабче от пристанището в Созопол. И двата острова заслужават да бъдат посетени при първа възможност.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати