Откриват Ретро музей на социализма във Варна

08.09.2014

Ретро музей на социализма ще бъде открит във Варна. Уникалната сбирка включва десетки превозни средства от епохата, стотици банкноти, хиляди табели и още много предмети от социализма, които са до болка познати на хората над 35 годишна възраст.

Пощенска марка социализъм

Идеята за атрактивната изложба принадлежи на 44-годишния Цветан Атанасов, който определя музеят като нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин 501 стоки.

Сред най-големите атракции на Ретро музея са автомобилите. В сбирката има над 150 превозни средства, сред които напълно реставрирани Трабант, Москвич и дори емблематичната соцлимузина Чайка, превозвала другарката Цола Драгойчева, както Газ-67, Волга от кортежа на Чаушеско и Вартбург, спечелен от лотарията.

Ретро музеят ще предложи на гостите си богата сбирка от всевъзможни предмети свързани с бита, развлеченията, кулурната и трудовата дейност от този период на българската история.

Сред експонатите има двадесетолевки с образа на Георги Димитров, велосипеди Балкан, цигари Слънце, телевизори и радиоапарати от онова време, писма и поздравителни адреси от Тодор Живков до ударници и герои на труда и хиляди табели, чиито надписи днес будят усмивки е недоумение.

Бюст на Сталин

Колекционерът и автор на идеята за музей на социализма е категоричен, че предлага на хората не просто вещи за разглеждане, а спомени от едно минало време.

Всички експонати, сред които и 16 монументални бронзови паметници на партийни величия, се намират в момента в подземен паркинг на голям търговски център във Варна, като в момента се търси постоянна площ от поне 4 декара, която да приюти уникалната изложба.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати