Хераклея Синтика – античен музей на открито

11.09.2014

Превръщат античния град Хераклея Синтика край Благоевград в античен музей на открита. Археологическата забележителност се радва на нарастващ интерес от страна на туристите, особено след откриването на специален интернет сайт, в който е представена.

Хераклея Синтика е разположена в подножието на угасналия вулкан Кожух, само на километър от църквата на Баба Ванга. В миналото градът е бил населяван от тракийското племе синти, за което свидетелстват множество открити артефакти.

Хераклея Синтика
Снимка: ncoco1

Всъщност археологическите разкопки на терен са приключили едва преди седмица. Тази година археолозите са разкрили базилика и три магазина на територията на древния град. Те са функционирали между III и V век по време на римската епоха.

При разкопките са открити и на раннохристиянски гробове, както и оброчна плочка с лика на богинята на възмездието Немезида, различно въоръжение и монети. Предметите са предадени за реставрация в Алхеологическия институт към БАН, след което ще бъдат изложени в Благоевградския музей.

Създаването на туристически сайт на Хераклея Синтика се оказало печеливш ход и само през тази година се очаква 20 000 туристи да посетят селището. Те ще бъдат посрещнати от екскурзовод, която ще ги разведе из античния град.

Със съдействието на агенция Пътна инфраструктура на пътя за Гърция са поставени табели с надписи на английски и български, които да ориентират туристите как най-лесно да стигнат до античния град.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати