Нови пристанищни такси унищожиха круизния ни туризъм

13.09.2014

Държавата сложи край на круизния туризъм у нас, като постави нови пристанищни такси с 2 до 10 пъти по-високи. Това заяви Владимир Караджов, управител на Ренесанс тур, на дискусия за круизния туризъм във Варна.

Нови пристанищни такси унищожиха круизния ни туризъм

Според Караджов високите такси ще станат причина през следващата година акостиращите във Варна, Бургас и Несебър лайнери да бъдат малобройни. Той каза още, че компанията Роял Карибиан вече е изкарала от календара си за следващите две години Черно море, а Карнивал все още обмисля дали да го направи.

Караджов не скри, че тази година е била рекордна за посещения на пасажерски кораби в България, но това не се е случило заради някакви опити на държавата да ги привлече, а по стечение на обстоятелствата.

Ние не желаем държавата да ни помага, просто я молим да не пречи, заяви Владимир Караджов. С риск да разочарова участниците в дискусията, той не направи добри прогнози за следващите две години.

Доскоро един пасажерски кораб с 2000 туристи плащаше в България такса от 70 000 долара. Според новите тарифи таксата ще възлиза на 90 000 долара. По-интересното обаче е, че в Констанца таксата за същия кораб е 40 000 долара.

Страната ни не е изключителна дестинация като Египет и Венеция. За компаниите от значение са разходите, а у нас те ще са най-високи, изказа възмущението си Караджов.

От транспортното министерство се опитаха да се оправдаят като заявиха пред Труд, че тарифата се е увеличила заради нова евродиректива, според която в нея вече трябва да влиза и екотакса за преработка на отпадъци.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати