Завод за отпадъци смайва със светлинно шоу

16.09.2014

Жителите на датския град Роскилде и околностите му могат да се насладят на невероятно светлинно шоу всяка вечер. Уникалната гледка всъщност се дължи на новият завод за отпадъци, който беше открит на 2 септември тази година лично от престолонаследника на короната принц Фредерик.

Заводът за отпадъци е построен по проект на датския архитект Ерик ван Егераат. В него се събират и преработват отпадъците на девет околни общини и на самия град Роскилде.

Роскилде завод

Сградата на завода за отпадъци се откроява с височината си на фона на ниските местни постройки. Най-забележителното в нея обаче е не височината ѝ, а фасадата, която се състои от два слоя, прорязани с лазерно изрязани кръгли дупки.

Тези отвори позволяват на осветлението ѝ да се отразява във вътрешната ѝ част, като същевременно се разпространява. Няколко пъти на част светлината постепенно се усилва, докато заприлича на буен огън, след което постепенно угасва, за да създаде илюзията за нагорещени, живи въглени.

Авторът на идеята се е спрял на визия, която в най-пълна степен отразява дейността на завода, а именно превръщането на ненужните отпадъци в електрическа и топлоенергия чрез изгарянето им.

До 1455 година град Роскилде и бил столица на Кралство Дания. След това градът се е превърнал в религиозен център. До скоро най-голямата му забележителност е била градската катедрала, която е построена през 13 век и е в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати