Каляска обикаля центъра на София

17.09.2014

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, я българската столица чества своя празник.

По случай празничното събитие Музеят за история на София ще пусне в движение уникална царска каляска, която ще направи няколко обиколки из центъра на столицата. Първият тур е планиран за 10.00 часа.

Царска каляска

Каляската ще потегли от Музеят за история на София, която се намира на площад Бански (сградата на Централна минерална баня), след което ще поеме по булевард Княгиня Мария-Луиза, булевард Цар Освободител, ще премина покрай Народното събрание и ще се върне по същия маршрут до началната си точка.

Кралската каляска е била притежание на княз Фердинанд и съпругата му княгиня Мария-Луиза. Младата двойка я е получила като подарък за сватбата им на 8 април 1893 година от майката на княза княгиня Клементина.

Возилото е супер луксозно. То е в английския стил паризер ландо. Отвътре е тапицирана с кожа и сукна, има свалящ се кожен гюрук и фенери от двете страни на каплите.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати