Любопитни факти за фара на нос Шабла

18.09.2014

Всички, които са внимавали в часовете по география в училище, ще ви кажат, че фарът на нос Шабла е най-източната точка на България. Освен това той е точно копие на прочутия Александрийски фар, само е по-малък от него.

Крайморското съоръжение е открито през 1856 метра и се извисява на 32 метра височина. Светлината, която излъчва, се вижда на 19 морски мили (или почти 30 километра) навътре в морето и служи за ориентир на плавателните съдове.

Всъщност има доста интересни факти за тази забележителност, които може да са ви убегнали.

Фарът в Шабла

1. Фарът на нос Шабла е най-старият автентичен действащ фар на Балканския полуостров. Той е в експлоатация от почти 160 години.

2. Фарът се стопанисва от Военноморските сили на България, но от миналата година е достъпен и за граждани. Разбира се, посещения се правят само през лятото в предварително обявени дни са свободен достъп.

3. Това е единственият фар в страната ни, която е боядисан в два цвята. Първоначално е бил изцяло бял, но през 30 години на 20-век, докато се е намирал в териториалните граници на Румъния, е бил боядисан и с червено.

4. Върхът на гръмоотвода на фара е позлатен. Самият гръмоотвод е монтиран в средата на 19 век и има формата на полумесец със звезда.

5. На караулката на фара на нос шала има вграден монограм на султан Абдул Междед, което е сигурен знак, че османците са смятали обекта за важен.

6. Като говорим за вграждане, трябва да разкрием, че във фара има зазидано послание. То ще бъде отворено и прочетено чак през 2056 година.

7. Фарът се отличава с изключително стабилна конструкци. Той има квадратна основа, върху която е поставена 8 стенна кула, ориентирана по посоките и полупосоките на света, подобно на гигантски компас.

8. Стабилността му е изпитана през 1901 година, когато земетресение с магнитуд 7.2 удря Калиакра. Всички постройки около него рухват, докато той устоява на труса и продължава да се извисява до днес.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати