Световни дестинации, които може скоро да изчезнат

26.09.2014

Глобалното затопляне е факт, пред който не можем да си затваряме очите повече. Това стана ясно тази седмица на събранието на световните лидери, които пристигнаха в Ню Йорк, за да дискутират проблемите, свързани с изменението на климата.

Климатичните промени, вследствие на глобалното затопляне застрашават някои от най-живописните световни туристически дестинации, съобщава trivago. Ето и списък с местата, които нашите внуци може да нямат шанс да посетят:

Малдиви

Малдивите

Малдивите са островна държава, която обхваща 1190 невероятно красиви острова. Лошата новина е, че почти 80 процента от тези острови се издигат едва на 1 метър над морското равнище.

Ако се верни прогнозите на ООН за очакваните климатични промени и покачването на световния океан, то коренните жители на Малдивите трябва да си стегнат багажа и да си потърсят нов подслон, за предпочитане на континент.

Венеция

Венеция

По данни на американски учени сградите във Венеция потъват пет пъти по-бързо, отколкото експертите са очаквали. Ако потъването на този живописен град продължи със същите темпове, скоро единствените, които ще могат да го разгледат, ще бъдат любителите на подводното гмуркане.

Мавзолеят Тадж Махал в Агра

Тадж Махал

Любовта на император Шах Джахан към любимата му жена Арджамунд може и да е вечна, но мавзолеят, издигнат в нейна чест, е сериозно увреден от промишлените газове, които замърсяват атмосферата, както и от милионите посетители, които посещава мавзолея всяка година.

От няколко години се спекулира с новината, че правителството на Индия смята да затвори Тадж Махал за всякакви посещения, но този път май наистина ще изпълнят заканата си.

Белезийски бариерен риф

Това е един от най-големите и забележителни коралови рифове в света. Едва 10 процента от животът в него е документиран, но учените го определят като една от най-богатите и разнообразни екосистеми на планетата.

Рифът е под защитата на ЮНЕСКО, част е от списъка на застрашени обекти от световното културно и природно наследство. Причината за постепенното му изчезването е изсичането на мангровите гори, които са основна част от екосистемата му.

Сред застрашените от климатични промени живописни туристически дестинации са още Националният парк Глетчер в Монтана, който е на път да изгуби емблематичните си глетчери.

Според експерти е въпрос на време Мъртво море да остане само спомен, след като стана ясно, че от 1930 година насам соленото езеро е намалило площта си с цели 450 квадратни километра.

Глобалното затопляне застрашава и един от символите на Африка – митичната ледена шапка на Килиманджаро, вулкана Везувий в Неапол, южноамериканската област Патагония, както и остров Мадагаскар.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати