България отказа да получи остров в Тихия океан

01.10.2014

България отказа да приеме като дарение остров в Тихия океан. Българското Външно министерство е отказало предложението на бизнесмена Владимир Баланов да дари на страната ни остров с площ от 27 хиляди квадратни километра и прилежаща към него икономическа зона от 200 мили.

Преди дни стана ясно, че българският бизнесмен Владимир Баланов е предложил на българското правителство да му дари остров, който в момента е собственост на негова офшорна фирма.

Остров

Островът от пемза се е образувал най-вероятно през миналата година след изригване на вулкана Моновай. За разлика от другите острови, той е плаващ и не е закотвен на едно и също място.

Баланов научава за съществуването на острова от интернет и възползвайки се от празноти в международното право, той предявява претенция към него.

Той дори организира и финансира експедиция, която да отиде до острова и да постави вимпел на офшорната му компания, а в началото на годината успява да защити правото си на собственост върху острова.

Бизнесменът предлага на Външно министерство да обяви острова за българска територия и дори да дари 10 процента от него на държавата. Това би дало шанс на България да се сдобие със собствена икономическа зона в Тихия океан съгласно международното законодателство.

Външно министерство е отхвърлило предложението на бизнесмена с мотивите, че островът от пемза е плаващ, положението му не е локализирано. Ако Президенството и Министерски съвет също отхвърлят предложението на Балабанов, той ще използва откритието си за добив на инертни материали.

Според оценки на експерти островът е съставен от около 40 милиарда тона пемза, която струва приблизително 5 трилиона долара.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати