Възрастните хора живеят най-добре в Норвегия

01.10.2014

Възрастните хора живеят най-добре в Норвегия. Това сочи класация на агенция Global AgeWatch Index, публикувана днес, на Международният ден на възрастите хора. Класацията е изследвала условията за живот, социалното и икономическото благоденствие на хората над 60 години в 96 страни по света.

Данните показват, че хората от третата възраст прекарват най-добре старините си в Западна Европа, Северна Америка и Австралия. Най-трудно е на възрастните жители на Афганистан.

Щастлива двойка

В топ пет на най-подходящите държави за възрастни хора влизат още Швеция, Швейцария, Канада и Германия. България се намира на незавидното 56-о място между Малта и Ел Салвадор.

Родината ни е изпреварена в класацията от други съседни страни като Румъния, Словакия, Унгария, Полша и дори Албания, Грузия, Армения и Киргизстан.

При изготвянето на класацията за най-добро място за живеене на хората от третата възраст са взети предвид четири показателя – сигурност на доходите, здраве, лични способности и дали възрастните живеят в благоприятна за тях среда.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати