Скоростните влакове отбелязват половинвековен юбилей

01.10.2014

Днес скоростните влакове отбелязват половинвековен юбилей. Влаковете-стрела са пуснати за първи път в Япония преди точно 50 години и са емблема на икономическия и технологичен успех на страната на изгряващото слънце през втората половина на 20-и век.

Първите експресни влакове Шинкансен са пуснати по линията Осака-Токио непосредствено преди откриването на летните Олимпийски игри през 1964 година. Те смаяха света с максималната скорост от 210 километра в час, която развиваха.

Шинкансен

Днес Шинкансен се движат със средна скорост от 270 километра в час, а на места могат да вдигнат и 300 километра в час, но тя е ограничена от съображения за сигурност и заради твърде високите нива на шум в близост да железопътната линия.

Шинкансен, което на японски означава нова главна линия, свързва всички най-гъстонаселени части на Япония и главни градове. Близо половин милион японци ги използват ежедневно.

Най-натоварена продължава да бъде 515 километровата отсечка между Токио и Осака. Там има влак на всеки десет минути, а разстоянието се преодолява за около 2 часа и 20 минути.

Скоростните влакове в Япония срещат сериозна конкуренция в лицето на новите влакове, които летят върху магнитна възглавница и развиват максимална скорост от 500 километра в час.

Подобни влакове има и в други части на света, но тези в азиатската страна се отличават със специални заграждения, които повишават сигурността на влаковата линия, както и по-мощното и устойчиво магнитно поле.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати