В Амстердам отвори врати Зоопарк за микроби

02.10.2014

Първият по рода си в света Зоопарк за микроби отвори врати в Амстердам. Паркът, който доста наподобява научна лаборатория, е описван от създателите си като интерактивна зоологическа градина за микроби.

Идеята за създаването на зоопарка принадлежи на Хайг Балиан, която е дългогодишен директор на Кралската зоологическа градина Артис в Амстердам.

Микроби

В създаването на зоопарк Микропия са вложени близо 10 милиона евро капитал и повече от дванайсет години усърдна работа. По думите на Балиан микробите съставляват близо две трети от всички живи организми на планетата Земя. Те са особено важни за бъдещето ѝ.

Целта на този микропарк е за покаже на посетителите света на микроприродата, който остава скрит за повечето хора. В Микропия, както е кръстен, животните всъщност са вируси, мицети (гъбички) и бактерии. Те се наблюдават под микроскопи, които предават изображения в реално време на огромни екрани.

Посетителите на Микропия могат да разгледат отблизо дори смъртоносният вирус ебола, който взе повече от 3000 жертви в Западна Африка.

Сред атракциите на Зоопарка на микробите е 3D микроскоп, чрез който може да се проследи възпроизводството на микробите.

А ако някога сте се чудили колко микроби обменяте с любимия си човек по време на целувка, вече ще можете да узнаете с точност посредством апарата Kiss-o-Meter.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати