Експерти прогнозират 50 процентов отлив на руските туристи

07.10.2014

Туристически анализатори очакват тази година да има близо 50 процентов отлив на руски и украински туристи у нас. Като причина за това посочват стагнацията в двете държави.

Прогнозите им вече се потвърждават от информацията, че руският туроператор TEZ Tour свива наполовина туристическата си програма за зимен сезон 2014/2015 година, като се обоснова с намаляването на платежоспособното търсене и нестабилността на пазарите.

Лифт с туристи

Британско-германския TUI Travel също обяви 50 процента намаление на предложенията за руски туристи за всички дестинации, в т.ч. за България, което също ще окаже много силно влияние върху предстоящия зимен сезон.

По данни на туроператорите 61 576 руски и 34 475 украински туристи са почивали в България миналия зимен сезон. Същевременно само 37 444 британски туристи са изкарали зимната си ваканция у нас.

Според Светлана Атанасова, която е председател на Българската асоциация на туристическите агенции, е твърде рано да се правят мрачни прогнози за очаквания туристически поток през зимата.

Руските туристи традиционно предпочитат да правят резервации за почивка в последния момент и не може да се прецени дали има отлив на резервации или не.

Прогнози за това колко силен ще бъде предстоящия зимен сезон ще могат да се направят едва след най-голямото туристическо изложение World Travel Market, което ще се проведе в началото на ноември в Лондон.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати