Уникална японска изложба отваря врати в София

09.10.2014

По случай 25-то издание на Дни на японската култура в България на 09.10 в Националния етнографски музей (пл. Александър I 1) в София се открива изложбата Япония: преоткрити традиции.

Уникална японска изложба отваря врати в София

Тя ще радва гости и жители на столицата до 26-ти октомври. В рамките на изложбата ще се състоят също така демонстрации и уъркшопи.

Събитието е първото по рода си у нас. То показва две от най-известните приложни изкуства в страната на изгряващото слънце: картини от ръчно изрязана хартия-кири-е и декоративни топки от конци-темари. Интересното е, че творбите, които ще бъдат показани, са дело на две наши сънароднички, силно запалени по японската култура.

Традицията на кири-е се заражда преди 1400 години. Първоначално чрез нея се багрят храмове, а по-късно се използва в създаването на шаблони за изработката, багренето и рисуването на кимона.

Родина на декоративните топки темари е Китай, но по-късно те се разпространяват и в Япония. Темари се правят ръчно от памучни или копринени парчета плат, оформени като топки и декорирани. Заредени с положителна енергия и добрите намерения на автора, те се даряват на любими хора.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати