Пет уникални природни забележителности

14.10.2014

Планетата Земя е изумително красиво място, пълно със забележителности, които пленяват сърцата на любителите на пътешествията. Ето и нашето предложение за пет уникални туристически дестинации, които всеки турист непременно трябва да посети.

Каньонът на Антилопата

Повечето от вас веднага ще разпознаят фотографии на каньона, защото снимката му стои на милиони десктопове на компютри. Всъщност тази природна забележителност се намира на територията на резервата на индианците Навахо в Аризона, САЩ.

Каньонът се състои от две отделни участъка – Горния каньон на антилопата (The Crack) и Долния каньон на антилопата (The Corkscrew). Това изумително красиво природно образование се радва на огромен туристически интерес, а таксата от 20 долара на посетител влиза директно в джобовете на местното коренно население.

Планината Рорайама

Планината Рорайама, Венецуела

Планината Рорайама се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като по-голямата чст от нея е венецуелска територия. Според учени тя е сред най-старите геложки формации на Земята. Образувала се е в периода докамбрий преди около 2 милиарда години.

Рорайама достига 2700 метра надморска височина. Това, което я прави уникална, е нейната форма. За разлика от познатите ни планини, тя завършва с плато, което е сякаш отсечено с нож. Местните на шега казват, че Създателят е започнал да строи планината, но е пропуснал да я довърши.

Острови Сокотра, Индийски океан

Остров Сокотра често е наричан най-извънземното място на Земята. Причина за това са причудливите и уникални растителни видове, които виреят само на този остров и никъде другаде по света. Архипелагът Сокотра е съставен от 4 малки острова, които се намират на входа на Арабския залив в район, известен с набезите на сомалийските пирати.

Според учените уникалната флора на острова е обусловена от ранното откъсване на архипелага от материка, което е довело до различна еволюция на растенията. Безспорно най-екзотичното растение на Сокотра е Драконовоно дърво. Ако прободете кората му с нож, от него ще изтече гъста червена течност, която удивително наподобява кръв.

Пет уникални природни забележителности

Тиен Дзъ, Китай

Когато посетите тази изумителна планинска верига, ще разберете откъде Дейвид Камърен е взел идеята за летящите планини на Пандора от блокбъстъра Аватар. Китайската планина в провинцията Юнан предлага една от най-впечатляващите планински гледки в света.

Върховете напомнян каменни игли, които пробиват небосвода. Освен това районът има добре изградена туристическа структура, което позволява на туристите спокойно да се насладят на гледката, докато се возят на дългия два и половина километра кабинков лифт.

Язовир Монтичело, Калифорния

Язовир Монтичело в Калифорния не е дело на природата, а на инженерния гений. Въпреки това непременно трябва да го посетите. Най-изумителната му част е неговия преливник. Изкуственото водно съоръжение представлява бетонна тръба във формата на конус.

Когато водата в язовира се покачи над нормативния обем, тя започва да прелива през фунията с диаметър 21.6 метра. През сухите месеци, когато водата е под ръба на преливника, скейтбордистите обичат да го ползват като място за екстремен халфпайп.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати