Какво трябва да знаете за Милано

14.10.2014

Всяка уважаваща себе си манекенка или фолкпевица ще ви каже, че Милано е столицата на Италия и донякъде ще бъде права. Градът е известен като столица на модата и дизайна, но това далеч не е единственото му характеристика. Ето няколко любопитни факти за Милано, които ще ви разкрият малко познатото му лице:

- Милано е бил обявен за столица на Кралство Италия от Наполеон Бонапарт през 1805 година. Амбициозният мъник е бил коронясан за император в катедралата Дуомо в Милано.

- Катедралата Дуомо ди Милано е петата по големина катедрала в световен мащаб. Строителството ѝ е отнело 600 години. Започната е през 1386 година и е завършено официално през 1965 година.

Катедралата Дуомо

- Фасадата на готическата катедрала Дуомо е украсена с характерните за стила чудовища, които се предлагат за осиновяване. Осиновяването е част от кампанията на градските власти за набиране на средства за реставрацията на един от символите на града. Цената е 100 000 евро на чудовище.

- Миланската Ла Скала е най-голямата оперна сграда на Стария континент. Операта има капацитет от над 2000 зрители, както и музейна част.

- На сцената на Театро Реджо Дукал Моцарт е представил за първи път пред публика три от своите опери. По негово време Милано, който е бил австрийска територия, е бил обявен за оперен център.

- В миланската църква Санта Мария деле Грацие се намира оригиналът на Тайната Вечеря на Леонардо да Винчи. Картината е нарисувана на стената на някогашната манастирска трапезария, но мнозина туристи просто я прескачат, загледани в ренесансовите и готически елементи на архитектурата на храма.

- В Милано също има канали, подобни на тези във Венеция. Тези канали се намират в квартал Навили и са построени, за да се транспортират стоки от близките езера, като мрамор за строежа на катедралата Дуомо и др. Днес по тях плават само туристически лодки.

- По традиция всяка вечер между 19 и 21 часа в града е време за аперативо. По това време баровете и кафенетата отварят изкусителни бюфети с храна, от които може да си вземе всеки, поръчал си питие.

- Милано е градът с най-много небостъргачи в Италия.

- В този италиански град живеят приблизително 1/3 от филипинците по света.

3
Общо гласували: 2
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати