Ето как ще изглежда НДК без прословутия паметник

14.10.2014

Паметникът 1300 години България в градинката пред НДК, който от години се руши, ще бъде окончателно премахнат, а на негово място ще бъде издигнат военен мемориал. Решението за премахването му беше взето след допитване, което общината организира в интернет.

Паметник пред НДК

На мястото на въпросния паметник ще бъде издигнат мемориал, посветен на загиналите за свободата на България войници. За издигането на войнишки паметник са гласували 26 процента от анкетираните. Тази идея беше подкрепена и от Министерството на отбраната.

Войнишки паметник, посветен на загиналите през Балканската и Първата световна война, е бил издигнат на това място през 1934 година. До 1944 година пред него са посрещани всички големи български празници и военни церемонии.

Градинка пред НДК

В края на Втората световна война едната от трите му страни е съборена от бомби, а в края на 70 години е премахнат окончателно заради строежа на НДК.

Паметните плочи с имената на загиналите за свободата на България войници се съхраняват до ден днешен във Военноисторическия музей в София.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати