Шест места, покрити с позорна слава

17.10.2014

На Земята съществуват редица райски кътчета, на които си струва човек да отиде и са мечтано място за почивка на мнозина. Но има и покрити с позорна слава места, които носят белезите на човешката жестокост, безхаберие или безразличие. Случайно или не четири от тези места се намират на територията на САЩ.

Смогът над Лос Анжелис

Облакът от изгорели автомобилни газове и друго промишлено замърсяване е един от съвременните символи на човешкото безхаберие към опазването на околната среда.

Затворът Алкатраз

Затворът Алкатраз

Затворът Алкатраз е разположен на остров край Сан Франциско. На него са били държани някои от най-свирепите престъпници в Америка – изнасилвачи, убийци, гангстери, контрабандисти, дори самия Ал Капоне. Бягството от там е било почти невъзможно и бегълците обикновено намирали смъртта си в океана.

Затворът Гуантанамо

Този затвор, който се намира във военната база на САЩ в Куба, Гуантанамо, се прочу по цял свят с изтезанието и насилието над задържаните там затворници.

Той хвърли петно върху имиджа на САЩ като земя на свободните, тъй като задържаните там бяха лишени от всички граждански права, в нарушение на международните конвенции, бяха изтезавани и измъчвани.

Аушвиц Биркенау

Аушвиц

Аушвиц е най-големият концентрационен лагер по времето на Холокоста. В него са намерили смъртта си над един милион евреи. Бившият лагер на смъртта в момента е превърнат в исторически музей, в който посетителите могат да разгледат душовете с отровен газ, както и крематориумите, в които са били изгаряни телата на жертвите.

Пътеката на сълзите

Това е името на исторически път на територията на щата Оклахома. По него е трябвало да преминат индианците, които, изгонени от родните си земи, били принуждавани да се заселят на друго място. Мнозина от цветнокожите умирали по време на дългия път, изтощени от глад и болести.

Сянката на Малчугана

След ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки десетки хиляди невинни жители на тези два града намират смъртта си почти мигновено. Високата температура на взрива буквално изпарява телата на хората и от тях остава само сянка на стената. Този феномен става известен под името сянката на малчугана.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати