Не почивайте на Карибите, върлува чикунгуня

22.10.2014

Не почивайте на Карибите, защото там върлува опасния вирус чикунгуня, предупреди българското Външно министерство. На сайта на МВнР излезе предупреждение към сънародниците ни, решили да почиват в страните от Карибския басейн, да бъдат особено внимателни за евентуална опасност от заразяване.

Вирусът на чикунгуня е характерен за държавите от региона – Доминиканска република, Ямайка, Куба и др, които са силно засегнати от ендемичната болест. Вчера международните здравни власти потвърдиха за първи случаи на засегнати от чикунгуня и в Коста Рика.

Опасен комар

Вирусът на болестта се предава чрез ухапване от два вида комари, които са много разпространени в региона. От 4 до 8 дни след заразяването се появяват и първите симптоми.

Чикунгуня или CHIKV протича с внезапна треска, като температурата се покачва до 40 градуса, изключително силни болки в ставите, които водят до изкривяване на пръсти и крайници, в редки случаи и смърт.

Болестта приковава заразените на легло за период от няколко седмици до няколко месеца. За момента не съществува ваксина, която да предпазва от CHIKV.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати