Соларна велоалея откриват в Холандия

26.10.2014

До няколко седмици в Холандия ще бъде открита първата по рода си соларна улица, съобщава Ingenieur.de.

Соларна велоалея откриват в Холандия

70-метрова отсечка от велоалея, намираща се в Заанщад, се обгръща от специални соларни модули, които произвеждат електричество.

И макар улицата да не е от най-мащабните, тя ще е мястото, където холандските колоездачи ще подложат на изпит похвата, комбиниращ придвижване и създаване на енергия.

Бетонните плочи, с които се покрива алеята, са с размери 2.5 на 3.5 метра. Именно в тях са интегрирани слънчеви панели от силиций.

В същото време те са предпазени от стъклен пласт, дебел един сантиметър. По същия начин могат да бъдат покрити и улици, стига технологията да се окаже ефективна.

Всъщност тепърва тя ще мине през много изпитания. Предстои да бъде подложена на натиска на преминаващите превозни средства. Предизвикателство за нея ще представляват още слънцето, дъждът, снегът и ледът.

Това обаче ни най-малко не секва ентусиазма на холандските предприемачи, които вече си мечтаят за улица от модули с още по-здраво стъклено покритие, за което тежкотоварните автомобили изобщо да не представляват проблем.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати