Зубрите в Източните Родопи станаха хит

08.11.2014

Малко повече от година в Източните Родопи се разхождат зубри. Тези едри бозайници освен че обогатиха природата у нас, спомогнаха и за привличането на още повече туристи в Източните Родопи.

Зубрите в Източните Родопи станаха хит

Петте атрактивни животни пристигнаха от Германия през 2013 година. С това беше поставено началото на реинтродукция на зубри в Родопите. Инициативата бе осъществена от Фондация Новото тракийско злато–България и е един от акцентите на двегодишния проект Дивият свят на Източните Родопи.

За жалост, три от животните не успяха да се справят със стреса и починаха. Другите два американски бизона обаче вече са се адаптирали успешно. Те похапват растителност и пият вода от естествени водоизточници. От лятото вече се ширят и на по-голяма площ.

През времето прекарано в България зубрите бързо станаха атракция не само за местното население, но и за посетителите на Източните Родопи. Статистиката показва, че от октомври миналата година досега повече от хиляда души са дошли до Студен кладенец, за да видят интересните бозайници. Сред тях има туристи от САЩ, Турция и Холандия.

Разбира се, зубрите не са единствената атракция на Студен кладенец. Освен тях гостите могат да срещнат благородни елени, елени лопатари, интересни птици, диви коне, лисици, вълци и др.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати