Софийската синагога сред най-красивите храмове в света

13.11.2014
Софийска синагога
Снимка: GuD

Софийската синагога, която е най-голяма на Балканите, зае напълно заслужено място в класацията на 19-те най-красиви световни храма на сайта ArchitecturalDigest.

Синагогата е проектирана от австро-унгарския архитект Фридрих Грюнангер. Той комбинира венециански, мавритански и сецесионистки елементи в дизайна. Софийската синагога е построена през 1909 година.

Куполната сграда граничи с 8 кули, а нейните интериори имат венециански мозайки и мраморни колони. За съжаление сградата е силно повредена през 1944 година по време на бомбардировките. Възстановена е в чест на 100-годишнината си.

Белия храм в Тайланд

Белият храм в Тайланд

Белият храм е построен през не толкова далечната 1997 година. Цветът му е чисто бял, красотата му неоспорима. Това е будистки храм, а изграждането му продължава заедно с ремонта на вече съществуващата структура, която е пострадала при земетресение.

Джамия Шакирин, Истанбул

Невероятната джамия е построена от турско семейство като знак на почит към техните родители. Джамията е открита през 2009 година и се смята, че това е първата джамия, построена от жена – Зейнеп Фадъллъоглу.

Джамия Санджаклар, Истанбул

Архитектите на тази джамия се стараят да избягват традиционно сложната украса, която притежава много джамии, за да могат да се съсредоточат върху създаването на семпло място за молитва.

Шри ранганата суами, Темил Наду, Индия

Това е най-големият храмов комплекс в Индия, който е посветен на Ранганата – форма на индуското божество вишну. Кога е построен храма не е известно, но едно е ясно – видът му е впечатляващ.

Синагогата в Сегед, Унгария

Синагогата е построена през 1907 година и разполага с впечатляващ интериорен купол. Градините около нея също са впечатляващи.

Църква Темпелиаукио, Хелзинки

Тя е известна още като Каменната църква. Строителството ѝ е завършено през 1969 година. Олтарът в нея е естествени скални плочи, които датират още от ледниковата епоха. Куполът е направен с медна облицовка, ограден е от 180 тесни прозорци.

Катедралата Лас Лахас, Колумбия

Храмът е завършен през 1949 година и се намира в каньон в планините в южната част на Колумбия. Интересното е, че е построен на място, за което се смята, че се появява Дева Мария. Днес храмът е дестинация за редица поклонници.

Небесният храм, Пекин

Небесният храм се намира на юг от Забранения град в Пекин. Олтарът на това място е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Завършен е през 1420 година по време на династията Минг. Храмът е бил място за жертвоприношения, а в наши дни е парк с няколко красиви архитектурни забележителности.

Църквата Боргунд, Норвегия

Църквата в Боргунд

Построена е през 1180 година и се смята за една от най-добре запазените традиционни църкви в Норвегия. Вратите и част от покрива са украсени с дракони, за които се вярва, ч е предпазват от зли духове.

Златният храм, Амритсар, Индия

Това е най-святото място в религията на сикхите. Построен е през 1601 година, а великолепният му интериор е украсен с мрамор и златни повърхности, инкрустиран с полускъпоценни камъни.

Параклис на Светия кръст, Седона, Аризона

Това е католическа църква, завършена през 1956 година. Отличават се с голям кръст, който се издига от остри червени скали.

Църква Халгримск

Църквата Халгримск, Рейкявик

Тази лютеранска църква е с височина от 250 метра. Сградата предлага страхотна гледка към града, а освен това притежава внушителен 25-тонен орган.

Голямата джамия в Джене, Мали

Джамията е направена от слама, кал и дървени греди на палмови дървета. Всяка година на фестивал зидари прибавят нов слой към нея. Сградата е в списъка на ЮНЕСКО.

Пура Таман Аюн, Бали

Това е бивш кралски храм, който притежава забележителни структури. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Нотр Дам дю Хаут, Франция

Екстериора на цървата е варосан и произволно белязан с прозорци. Покривът е извит.

Кижи Погост, Русия

Църквата е разположена на остров Кижи. Намира се в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Параклисите са изградени изцяло от дърво.

Юбилейна синагога, Прага

Построена е през 1906 година в чест на 50-годишнината от възкачването на австро-унгарския император Франц Йосиф на престола.

Корейска презвитерианска църква, Оукланд

Построена през 2011 година, църквата има стъклен покрив, параклис и многофункционално пространство.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати