Българските фестивали, които задължително да посетим

16.12.2014

В България има няколко емблематични за страната ни фестивала, които се организират всяка година и които са свързани с типични ритуали и храни у нас. Подборът е направен от ПрофитБг.

Българските фестивали, които задължително да посетим

Фестивалът Сурва в Перник

На 24 и 25 януари в Перник се организира ежегоден фестивал на маскарадните игри. Сурва е известно като най-големите кукерски дефилета, където се включват около 5000 участници.

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци

На 15 февруари в град Априлци ще се проведе традиционният фестивал на греяната ракия и сланината, където посетителите ще могат да опитат традиционни за страната ни гозби със сланина и домашна греяна ракия.

Фестивалът на хумора и шегата в Габрово

На 16 май в Габрово ще бъде открит XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Мотото и тази година ще бъде Светът е оцелял, защото се е смял.

Празникът на розата в Казанлък

Розата е емблема за нашата страна и всяка година градът, от който се добива ценното розово масло, устройва празник за красивото цвете. През последните дни от месец май в Казанлък се организира конкурса Царица роза и се провежда фолкорен фестивал.

Празникът на черешата в Кюстендил

На 27 и 28 юни в Кюстендил ще се проведе традиционният фестивал на черешата, в който земеделци от целия район ще представят новата си продукция.

Фестивалът на народното творчество в Копривщица

Празник на автентичния български фолклор ще се състои през август в град Копрившица. На него него фолклорни изпълнители и музиканти ще изнесат програма, с която ще представят традициите в нашата страна.

Фестивалът на сливата в Троян

Този български фестивал има 80-годишна история, като всяка година през септември в подбалканския град се организира празник на една от най-типичните ракии за страната ни.

Празникът на еленския бут в Елена

Всяка последна събота от месец октомври в град Елена се провежда празник на традиционния еленски бут, където посетителите могат да опитат от вкусното мезе, приготвено от най-добрите майстори.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати