Банята на Сюлейман Великолепни се превръща в туристическа забележителност

22.01.2015

Община Бургас ще възстанови банята на Сюлейман Великолепни, която се намира в археологическия комплекс Аква Калиде. Банята ще бъде готова до есента на 2015 година.

Банята от 17 век трябва да бъде превърната в туристическа атракция, която ще е жив музей на минералната вода и лечебните процедури, свързани с нея.

Хамам

През следващата година се очаква комплексът Аква Калиде да бъде отворен за туристи. Банята на Сюлейман Великолепни е напълно реставрирана в своя оригинален вид. Тя е облицована в мрамор и керамика, характерна за Ориента.

Проектът на общината включва музей, който ще бъде римска баня с топъл и студен басейн, както и място за пасаж. Туристите ще могат да видят и всички артефакти, които са открити на Аква Калиде – пособия за баня, медицински инструменти и златни монети.

През 2009 година започнаха активни археологически проучвания в района, а най-ранните находки, които бяха намерени, са от V-IV хилядолетие пр. Хр. Археолозите са открили останките от Светилището на Трите нимфи, покровителки на лечебната минерална вода.

Смята се, че Светилището е изградено от император Траян в началото на II век. Разкрити са и още находки от времето на император Константин IV Погонат и султан Сюлейман Великолепни.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати