Февруари – месецът на виното и любовта

27.01.2015

Февруари отдавна се е превърнал в месец, подвластен на силни страсти и ароматно вино. Този най-кратък месец от годината си е спечелил репутацията в неофициален месец на романтиката. Той съчетава по уникален начин интимните сърдечните вълнения със страстта към виното.

Празникът на виното или Трифон Зарезан традиционно се отбелязва на 14 февруари (по григорианския календар), когато католиците почитат паметта на свети Трифон, покровителят на влюбените, както и на 1 февруари, когато Българската православна църква официално чества Трифоновден.

Влюбени пият вино

През последните години двата празника – на влюбените и виното, се отбелязват с все повече и по-атрактивни събития, като честванията започват още от началото на февруари.

Първи празникът на виното и Петльовден ще отбележат жителите на село Устина. На 31 януари винарската изба Вила Юстина ви кани на първото за годината винено събитие. Гостите на празника ще могат да посетят фермата и рибарника на Вила Юстина, както и са се разходят по пътя на виното във винарската изба.

Не пропускайте да посетите и фестивалът Винария в Тутракан, насрочен за 1 февруари, на който ще се проведе традиционния конкурс за най-добро домашно вино.

Събития по случай празника на виното ще се проведа и във винарните в района на Асеновград, където освен традиционните дегустации ще има и пехливански борби.

По особено атрактивен начин почитат празника на боговете на виното в санданското село Илинденци. Там на 7 февруари от върховете на Пирин ще слязат древните божества на виното Загрей, Сабазий, Дионис, Бакхус и Свети Трифон. С тях ще дойде и мома Кераца, която е кръстена на най-стария запазен сорт бяло грозде - Керацуда.

Празници, посветени на виното и любовта, ще има още в Първомай, Мелник, Пловдив, Несебър, село Делчево и др. Къде ще изберете да празнувате и кой от двата празника ще чествате – на влюбените или на виното, зависи само от личните ви предпочитания.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати