Кои са най-безопасните градове в света

27.01.2015

Столицата на Япония Токио е избрана единодушно за града, в който може да се почувстване в най-голяма безопасност. Класацията на най-безопасните градове в света е изготвена от изданието Economist`s Intelligence Unit. Тя се изготвя въз основа на оценки, които градовете получават в четири отделни категории.

Категориите са дигитална сигурност – безопасност в киберпространството и вероятност за кражба на самоличност; здраве – в т.ч. средна продължителност на живота; съотношение болнични легла/население; инфраструктура – качество на пътищата и обща безопасност - загинали при бедствия, престъпност и насилие, брой сигнали до полицията и др.

Токио

По тези показатели Токио печели първенството в категорията дигитална сигурност и попада в топ 5 на останалите категории. В града живеят 13.3 милиона души, а БВП на глава от населението достига 50 000 лв.

Вторият най-безопасен за обитателите си град в света е Сингапур. Той печели първо място в категория лична сигурност с рекордно ниски нива на битова престъпност и убийства.

В топ три най-безопасните градове в света попада още един японски град – Осака. Останалите градове в десетката са Стокхолм, Амстердам, Сидни, Цюрих, Торонто и Мелбърн.

На десето място в класацията е единственият град в САЩ, който успява да попадне в първата десетка на престижната класация - Ню Йорк. През 90-те години на XX век в града са се извършвали по 6 убийства на ден, но днес ситуацията е коренно различна.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати