Уникални български експонати гостуват в Лувъра

04.02.2015

Уникални български експонати ще бъдат изложени това лято в Лувъра. Изложбата Епопея на тракийските крале ще гостува в емблематичния музей през месеците април-юли.

В българската експозиция са включени културни ценности от фондовете на цели 17 български музея. За участие в уникалния проект беше осигурена държавна гаранция в размер на 1 000 000 лв.

Панагюрско златно съкровище

Съгласно международната практика при подобни гостувания музеите разменят находки без заплащане, припомнят от културното министерство. Правилото беше спазено и при гостуването на шедьоврите на Роден и Паскин в столицата София.

Българската изложба в Лувъра ще бъде рекламирана с 220 плаката в парижкото метро, на летището и на други обществени места. Част от мощната рекламна кампания в подкрепа на културния туризъм у нас ще бъдат организирани седмица на българското кино, концерти и изложби.

И докато родното съкровище радва жителите и гостите на Париж срещу символичните 9 евро за билет, у нас ще гостуват три френски изложби.

На 22 май в Археологическия музей в София ще бъде открита изложбата на римското съкровище от Боскореале.

В Пловдив ще бъдат показани египетски антики от Лувъра, а гравюрите Сатирикон на Андре Дерен ще обиколят Казанлък, Враца, Бургас и Варна.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати