Планинари събират библиотека навръх Балкана

06.02.2015

Планинари, които са страстни почитатели на книгите и катеренето, са се заели с необичайната, но благородна инициатива - да открият библиотека навръх планината.

Хижа Козя стена, която се намира в национален парк Централен Балкан на 1600 метра надморска височина, вече разполага с библиотечен фонд от 200 заглавия.

Разтворена книга

Книгите са събрани само за три месеца чрез дарения с инициативата Къщичка за книги в планината. Автор на кампанията е Таня Даскалова, която промотира идеята си основно в различните социални мрежи.

На призива на Таня за дарения са се отзовали десетки любители на туризма и литературата, както и две издателства, които са предоставили по 20 заглавия за планинската библиотека.

Хижа Козя стена се намира високо в Балкана. От нея може да се насладите на великолепната гледка, която се открива към рида Дългия нос и връх Савладан, както и към върховете Юмрука, Козята стена, Коликон и Кучето. Хижата е част от международния маршрут Ком-Емине.

Козя стена е за планинари с опит, не за градски туристи, тръгнали да търсят приключения в планината, отсича хижарят Иван Ганев. Горе, на високото, където няма интернет и обхват на телефоните, хората имат нужда от духовна храна, мъдро допълва той.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати