Гениално – подземни велоалеи борят задръстванията в Лондон

06.02.2015

Една революционна идея на британска дизайнерска фирма може да разреши проблема със задръстванията в Лондон. Архитектите от Gensler предлагат изоставените подземни пространства на британската столица да бъдат превърнати в пешеходни и велосипедни алеи.

Стотици километри изоставени тунели на метрото в Лондон могат да се превърнат в алеи за пешеходци и велосипедисти. Нещо повече, на тези алеи може да има кафенета, магазини, пунктове за онлайн поръчки и др. атракциони.

Пешеходен тунел в Лондон

Авторите на идеята стигат дори още по далеч. Те предлагат настилката на тези пешеходни и велосипедни алеи да бъде кинетична. По този начин енергията от триенето на велосипедите и обувките на пешеходците ще се превръща в електричество.

Всъщност подземните алеи няма задължително да стигат до повърхността. Те ще бъдат достъпни през съществуващите станции на метрото. Лондончаните, които не разполагат със собствен велосипеди, ще могат да наемат такъв от специалните пунктове, разположени на метростанциите.

Въпреки че идеята на дизайнерското студио Gensler има своите очевидни ползи, тя не се посреща с голям ентусиазъм от страна на местните жители. Те са скептично настроени срещу идеята да караш велосипеди под земята.

Най-големите противници на подземните пешеходни и велоалеи коментират, че за прокопаваш тунели под земята е също толкова ефективно и скъпо, колкото да купиш на всеки жител на британската столица по един цепелин.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати