Вековен храм води тълпи от туристи в Белица

18.02.2015

Уникален четиривековен храм е причината в малкото планинско градче Белица всекидневно да пристигат тълпи от туристи. Църквата Свети Димитър е строена през 1640-1670 г. Днес тя посреща миряни, но допреди две години се е намирала в ужасно лошо състояние, информира Стандарт.

Със задачата да възстановят светата обител и да върнат блясъка ѝ се нагърбват местният свещеник Николай Попов и архиерейския наместник на Разлог Янко Русков. Те заделят църковни пари и събират дарения от жителите на Белица и околните населени места.

Църквата в Белица

Средства за християнския храм отделят както православни християни, така и мюсюлмани. Винаги е добре, когато молитвен дом отваря врати, независимо дали християнски или мюсюлмански, категоричен е кметът на община Белица Ибрахим Палев.

Миналата година на храмовия празник църквата беше тържествено осветена лично от Неврокопския митрополит Серафим. Само 3-4 месеца по-късно тя е сред най-големите туристически забележителности в района.

Всекидневно туристи от близките курорти Банско и Разлог пристигат в храма, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве и благоденствие. Църквата е включена и в туристическите атракции, които хотелиери от двата курорта предлагат на гостите си.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати