Туристи снимат Стоунхендж край село Мечкул

25.02.2015

Скален град, подобен на английския Стоунхендж, води туристи в две малки симитлийски села. Все повече къщи в селата Сенокос и Мечкул се ремонтират и се откриват стаи за гости, за да приютят туристите, тръгнали на фотолов за скални забележителности.

Желаещи да се снимат с уникалните мегалитни паметници в околностите на селата не липсват и през зимните месеци. Местните жители с радост посрещат гостите, защото това е една добра възможност да припечелят по нещо допълнително.

Скали

Благодарни за гостоприемството са и туристите, които в противен случай трябва за пътуват по 30-40 км до най-близкия курортен град.

Десетки мегалитни паметници чакат туристите в Пирин планина. Скалният феномен в симитлийско се намира само на 2 км от село Мечкул и на 15 км от главния път за Гърция.

Според историци и археолози в миналото край Мечкул е имало древно римско светилище. Покрай него са минавали древните римски и тракийски пътища, а по-късно кръстоносци, турската поща.

В близост до селото тече река Яна, където има няколко корита, издълбани в светлия гранит, в които според местните се къпят самодивите.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати