Музеят на Баба Тонка в Русе отворя врати с безплатен вход

03.03.2015

В деня на Националния празник на България - 3 март, отваря врати възстановената къща-музей Баба Тонка.

Русенци и всички гости на града край Дунав могат да посетят музея от 12 часа на обяд, когато е официалното откриване, като входът за посетителите днес е безплатен.

Музей на Баба Тонка
Снимка: mg-babatonka

Церемонията по откриването ще се проведе на бул. Придунавски пред Паметника на Баба Тонка с празнични слова от доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей, както и Пламен Стоилов – кмет на Община Русе. Празничният водосвет ще се извърши от Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум.

Реставрирането на къщата-музей на Баба Тонка е голямо събитие, имайки предвид, че е затворена през далечната 1922 г. и отваря за първи път след тази дата. Това събитие бе планувано за 6 май 2014 г., но бе решено да се построи ново крило преди това, което отложи с еда година откриването на музея.

В музея на Баба Тонка в Русе може да научите много за икономическия и политическия живот на района по време османското владичество, както и за борбите за освобождение. В българското съзнание Баб Тонка е будител на духовното и политическо освобождение през Възрождението.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати