Емблематични сгради, символи на България

03.03.2015

България има многовековна история, с която може да се гордее. Тези земи са били свидетели на много битки, били завладявани от източни и западни цивилизации, видели са залеза на империи, както и българското възраждане.

Ако древната история и българския дух можеха да се опишат посредством архитектурата, то има шест емблематични сгради, които са паметници на националното самосъзнание, пише ПрофитБг.

Дворецът на хълма Царевец във Велико Търново

Царевец

По време на Второто българско царство Царевец е бил главната българска крепост. В централната част на крепостта във Велико Търново се намира Дворцов комплекс, откъдето са управлявали царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II

Къщата на Васил Левски в Карлово

Къщата, в която Васил Левски е живял със семейството си в град Карлово, е опожарена и възстановена през 1933 г. Днес тя е превърната в национален музей Васил Левски, където са изложени вещи, документи, снимки и др. експонати, свързани с живота и революционната дейност на Апостола на свободата.

Църквата-костница Света Неделя в Батак

Този православен храм в Батак е свидетел на един от най-жестоките моменти в българската история. По време на априлското въстание в малката църквица над 2000 жени и деца са потърсили убежище от турските орди. На да били избити до крак след тридневна обсада. След клането турците подпалили църквата, но тя оцеляла – ням свидетел на зверствата по време на Априлското въстание.

Сградата на Софийския университет

Най-голямото висше учебно заведение в София – Софийският университет, се помещава в забележителна от архитектурна гледна точка сграда. Изграждането на Ректората започва през 1924 г и приключва десет години по-късно – през 1934 г. Централното крило е построено благодарение на дарение в размер на 6 милиона златни лева от братя Евлоги и Христо Георгиеви. С годините Софийският университет се е превърнал в символ на София и на България.

Народният театър Иван Вазов в София

Народен театър

Сградата на Народния театър Иван Вазов в София също може да бъде причислена към емблематичните символи на столицата и българщината. Първата сграда на театъра е била дело на виенски архитекти, но тя е опожарена през 1923 г.

Пет години по-късно театърът е реконструиран по проект на немски архитект, но по време на Втората световна война южното крило на сградата е унищожено. През 1945 г. Народният театър е възстановен в сегашния си вид.

Храм-паметникът Свети Александър Невски в София

Мнозина от по-младите граждани на България не знаят, че храм-паметникът Александър Невски всъщност е паметник на Освобождението на България. Той е издигнат по идея на Петко Каравелов с доброволните дарения на стойност 1 900 000 лв., събрани от българския народ.

Първият камък на зданието е положен на 3 март 1882 г. на най-високото място в столицата по онова време. Храмът е осветен през 1924 г. Той е най-голямата действаща катедрала на Балканския полуостров. Куполите му са покрити с 8.35 кг злато.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати