Катастрофален 80-процентов спад на руски туристи

10.03.2015

Отливът на руски туристи от родното Черноморие ще бъде далеч над прогнозирания предупреждава заместник –председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова, информира Блиц. Според нея през 2014 г туристите от Русия ще бъдат с 80 процента по-малко.

Катастрофалният спад се дължи на продължаващите размирици в Украйна, девалвацията на рублата, поскъпването на почивките за руснаци, ограниченията, наложени на руски граждани, както и на фалита на над 20 водещи руски туроператора.

Празен плаж Албена

Ако прогнозите на Соколова се сбъднат, това ще означава, че през това лято тен в българските курорти ще събират едва 130 000 руснаци, на фона на 650 000 курортисти през 2014 г.

Тревожен знак, че прогнозите на експертите може да се сбъднат, е фактът, че досега нито един руснак не е резервирал почивка в Албена. По същият начин стоят нещата и с курорта Свети Константин и Елена. Няма записвания и от страна на украински туристи.

Спадът на туристи ще провокира ценова война между курортите в България, Гърция и Турция, при която България ще изгуби, защото няма буфер, който да позволи свалянето на цените.

Наред с останалите оплаквания от базата и качеството на обслужване, все повече туристи недоволстват от сигурността в българските морски курорти. Гостите по Черноморието се оплакват от джебчийки, които постоянно сноват между тях и ги грабят.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати