Родни обсерватории отварят врати заради Слънчевото затъмнение

19.03.2015

Няколко български обсерватории ще дадат възможност на обикновените граждани да видят отблизо най-голямото слънчево затъмнение за следващите 11 години.

България остава малко встрани от основана линия на затъмнението. На наша територия слънчевия диск ще бъде закрит малко над 50 процента.

Въпреки че затъмнението над нашата страна няма да е пълно, все пак гледката към него определено ще си струва.

Телескоп

От астрономическата обсерватория на Софийския университет и от градината на Националния дворец на културата жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават затъмнението с помощта на телескопи.

Един телескоп ще бъде поставен на ъгъла на булевард Патриарх Евтимий, където е входът на метрото. Два други телескопа ще очакват жадните за гледки столичани в двора на Университетската лаборатория. Затъмнението в София започва в 10-42 часа.

Наблюдение на затъмнението организира и Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол. Учените ще монтират специална наблюдателна техника в двора на гимназия Васил Левски.

Затъмнението в Ямбол ще стартира в 10.48 часа и ще продължи до 13.02 часа, като максималното закривате ще бъде около 11.55 часа.

Астрономическият център на Шуменския университет също ще организира наблюдение на затъмнението, като телескопите ще бъдат разположени на покривната площадка на Корпус 3 на университета.

Организаторите на наблюдението на явлението в Шумен дори са помислили за възможността гостите да си направят селфи със закрития слънчев диск.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати