Златна линия за туристи ще правят в София

26.03.2015

Златна линия за туристи, която да бъде маркирана с цветни павета с инкрустирания знак на София, да бъде изградена в столицата. Това предлагат авторите на проекта за ремонт на централната част на София.

Златната линия за туристи ще бъде положена в зона 4, която обхваща площада около храм-паметника Свети Александър Невски. Районът от край време е известен като Златна София заради позлатените кубета на православния храм и прословутите жълти павета около парламента.

Александър Невски градинка

Архитектите предлагат допълнителни златни плочки, изработени от масивен бронз да бъдат инкрустирани и в тротоарите около площада. Плочките, с големината на паве, ще символизират почитта към гражданите с принос към София и България и ще свързват визуално знаковите места от различните епохи.

Златни павета ще водят от Некропола до Света София, през Паметника на Незнайния войн, гроба на Вазов и паметника на Левски. В допълнение пътеката ще бъде обозначена и с бронзови табели, система от информационни пунктове и колони.

Идейният проект за промяна на облика на центъра на София предвижда пренареждане на емблематичните жълти павета и поставянето на колонада с 18-метрови мачти с осветителни тела в пространството около Свети Александър Невски.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати