Хотели по морето работят само месец заради рекордния отлив на туристи

30.03.2015

Очаква се редица хотели по родното Черноморие да отворят и работят само 30 дни в пика на сезона, твърди Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Това ще бъде продиктувано от рекордния отлив на руски туристи, който родните хотелиери прогнозират.

За жалост очакванията им са на път да се оправдаят, ако може да се съди по направените до момента резервации за летни почивки у нас. Реално за момента се отчита 50 процента спад на ранните резервации от Русия, предава Стандарт.

Празен плаж

Но някои от туроператорите са още по-песимистично настроени и прогнозират, че отливът ще достигне до 90 процента и в България ще дойдат само руснаците, които притежават имоти у нас.

Не помагат и почти двойно по-големите отстъпки за резервации, направени до 31 март, които достигат до 30 процента.

Хотелиерите коментират, че практиката да се привличат туристи с големи отстъпки не е добра, защото по този начин те не могат да инвестират в реновирането на базите, което неминуемо ще доведе до влошаване на качеството на предлаганите услуги.

Отливът на руски туристи не се дължи толкова на обезценяването на рублата спрямо еврото, каквото твърдение се тиражираше масово през последните седмици.

Бизнесмени, присъствали на туристическото изложение в Москва, са категорични, че братушките се отказват от почивка у нас заради българската подкрепа на санкциите на ЕС към Русия, както и заради отношението на българските власти, демонстрирано навръх националния ни празник 3 март.

За пръв път от години руските туроператорски фирми нямат сключени договори за полетни програми. В момента липсва информация ще има ли това лято чартъри за Варна и кой откъде ще лети.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати