София спечели! Тя е най-добрият град за живеене

31.03.2015

За трети път столицата на България София печели престижната награда Най-добър град за живеене, която се връчва от 24 чака и Дарик Радио. София победи категорично останалите участници в надпреварата, като успя да събере повече от 20 точки от класирания на второ място.

Столицата беше отличена зарази екологично състояние, възможностите за спорт в града, изградените алеи за велосипедисти, детски градини, състояния на главната улица, безплатен интернет, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, брой университети и гимназии с чужд език, близост до летище и др. критерии.

Трикратният победител Бургас отстъпи призовото място в генералната класация, но беше отличен в класацията за Градът с най-добра спортна инфраструктура. Велико Търново, който миналото година си подели приза за Най-добър град за живеене с Бургас, получи наградата за исторически град.

София спечели! Тя е най-добрият град за живеене

Приморско спечели наградата в категория за най-доброто място за партита и купони, а Хисаря беше отличен за най-зеления град у нас. Най-перспективният град в България е Стара Загора, а Асеновград е най-красивият.

Харманли беше отличен в категорията Град-герой, защото това беше първата българска община, която посрещна вълната от бежанци от войната в Сирия. За Хай-тек град отново бе избран София.

Мнението на журито не съвпадна с това на читателите на 24 и слушателите на Дарик, които посочиха други фаворити в надпреварата.

Читателите на вестника посочиха Пловдив за най-добър град за живеене, като сред основните преимущества на града под тепетата според тях са развитието на културата, ускорената модернизация на градските части и обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата.

Слушателите на Дарик радио определиха Русе за най-добър град за живеене.

Наградата за най-добър град за живеене беше връчена днес в НДК лично от президента на България Росен Плевнелиев.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати