Топ 10 на най-изгодните европейски градове за туристи

01.04.2015

Най-изгодният град за туристи в Европа е Вилнюс, столицата на Литва, според класацията на британската пощенска служба Пост офис. Службата е изследвала 28 популярни дестинации в Европа, подходящи за кратки културни почивки.

При изготвянето на класацията са сравнявани разходите за нощувки, храна, алкохол и безалкохолни напитки, самолетни билети, дори цените за билетите на различните музеи и атракции.

Вилнюс, Литва

Най-изгодна за туристи се е оказала латвийската столица Вилнюс. Градът изненадва приятно с ниски цени на културните атракции и качесвена и евтина храна. На второ място е класирана столицата на Унгария, Будапеща, а на трето – столицата на Латвия – Рига.

Четвъртото място е запазено за столицата на Естония – Талин, което затвърждава хегемонията на Балтийските републики като изключително изгодни дестинации на почивка.

Гръцката столица Атина, която влиза за първи път в тази класация, се класира директно на пето място, със своите приемливи цени за нощувки и вкусна храна.

Живописният Дубровник, който стана още по-популярен след като стана ясно, че е използван като естествен декор в част от сцените в култовия сериал Игра на тронове, в Хърватия е шести.

Фаворитът на по-възрастните британци – Прага, се намира на седмо място в тазгодишната класация на британската пощенска служба. Въпреки че в Лисабон може да изпиете най-евтиното кафе в Европа, столицата на Португалия е едва осма в класацията.

На девето и десето място се намират съответно Краков, Полша и Страсбург, Франция. В топ 10 както и в разширената класация не присъства нито един български град.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати