Защо сянката на морето излиза колкото нощувката

06.04.2015

Една от основните причини все повече български туристи да предпочетат да почиват в турски или гръцки курорти е достъпът до плажа.

При комшиите ни е безплатен или срещу символична цена, докато по родното Черноморие сянката на чадъра и наемът на шезлонга могат да струват колкото нощувка в 3-4-звезден хотел.

Плаж

Концесионерите на плажните ивици оправдават високите цени на сянката с двойните такси, които са принудени да плащат. От една страна те плащат концесионни такси на държавата за стопанисвани на плажовете, но от друга общините им събират допълнителни такси. Те плащат такси за поставяне на спасителни вишки, за монтиране на указателни табели, съблекални и душове.

Наемателите на плажни ивици протестират, че тези помощни обекти се облагат подобно на павилионите за закуски и заведенията, а на практика от тях не се печели. За тях се дължи такса за поставяне, както и допълнителна дневна такса смет.

Това оскъпява поддържането на плажа във Варна с около 25 000 лева на сезон, които естествено трябва да се калкулират в цените за наем на чадър и шезлонг.

На практика с таксите от чадър и наем трябва да се покрият всички разходи за почистване на ивицата, за медицинско обслужване, за заплати на лекари, за спасители и т.н.

Не бива да се забравя, че 50 процента от плажните ивици трябва да бъдат зони със свободен достъп, които концесионерите все пак трябва да обслужват, на практика безплатно.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати