Кукери от Елешница гонят злото по Великден

09.04.2015

Разложкото село Елешница е единственото място у нас, където кукерските и маскарадните игри се провеждат по Великден, а не по време на новогодишните празници.

Кукери от селото и тази година ще прогонят злите сили и ще възвестят пробуждането на пролетта навръх Великден. Уникалният кукерски фестивал в Елешница е причината стотици туристи от Банско, Разлог, цялата страна и чужбина да посетят живописното село.

Кукери

Мъжете от трите махали в селото вече са извадили кожените си костюми и се подготвят за празника – перат кожите на реката, проверяват ги, пробват ги. Самата подготовка за маскарадните игри в Елешница е толкова атрактивна, че журналисти от много западни издания вече са в селото, за да я отразят.

И тази година по традиция точно на 12 април повече от сто кукери от селото ще облекат костюмите и ще се включат в уникалното маскарадно шествие. Шанс да облекат автентичен костюм имат и част от гостите на селото, които искат да се присъединят към карнавала.

Кукерите ще обиколят навсякъде, те ще пеят и танцуват из цяла Елешница, за да прогонят силите на злото и да нарекат съселяните си за здраве, мир и берекет.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати