Ще закрият ли теснолинейката Септември-Добринище

09.04.2015

Ще закрият ли жп линията Септември-Добринище се питат пътниците в последната теснолинейка у нас. Линията може да бъде закрита от БДЖ, за да се реализират икономии, с които да се компенсира рекордната загуба на компанията.

Единствената тестонилейна линия е безспорно най-красивата и живописна линия не само у нас, но и на Балканския полуостров. Тя се вие през тежък високопланински регион и е единствената и най-пряка линия между Тракия и Разложко.

За хората от общините Банско, Белица, Разлог и Добринище тя е едничък вариант за придвижване до по-големите общински центрове. Теснолинейката е и единствената жп връзка между зимната столица на Балканите Банско и СПА-курорта Велинград.

Влак и гора

В началото на 2012 година сериозно беше съкратен броят на влаковете, които се движиха по линията Септември-Добринище, с мотив, че линията е неефективна. В резултат на съкращенията 40 000 жители на Банско, Добринище и Разлог останаха без вечерен превоз и мнозина бяха принудени да напуснат работа.

Битка за възстановяване на вечерния влак пое студентът от УНСС Кристиян Ваклинов. Борбата на момчето с отговорни институции, жп компанията и различни министерства продължава близо две години, през които той непрекъснато пише жалби, предложения, прилага становища, анкети, проучвания на пътникопотока и др.

Кристиян стига до тогавашния премиер Пламен Орешарски, който нарежда на Министерството на транспорта и Холдинг БНЖ да разгледат подробно случая и да информират Министерски съвет за взетите мерки. В началото на 2014 г. вечерният влак по линията Септември-Добринище тръгва отново, благодарение на усилията на младежа.

Днес тя е заплашена да спре отново, този път завинаги. Въпреки че преминава през близо 20 общини, досега не се е намерил концесионер или общинар, който да се наеме да я управлява.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати