Откриват българската изложба в Лувъра

14.04.2015

Българската изложба Епопея на тракийските царе ще бъде открита днес Лувъра в Париж. Изборът на експонатите е направен от трима френски и двама български учени.

Българското културно наследство ще бъде представено в 2 изложби, едната от които ще се състои днес, а другата – на 15 април. Почетни гости на първата церемония ще бъдат родният министър на културата Вежди Рашидов и френският министър на културата и комуникациите Фльор Пелрен.

Лувъра

Ще присъстват още генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и певицата Силви Вартан.

В експозицията са включени 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които и от Британския музей и Музея Прадо.

Основният акцент е бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III.

Ще бъдат представени още цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след направени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати