Пантелей Мемцов: Очакванията ни са за по–добър сезон от миналия

01.12.2009

Пантелей Мемцов, председател на регионална туристическа асоциация "Родопи", в интервю за Toursit Media:

Г–н Мемцов, какви са очакванията Ви за зимния сезон в Пампорово?

Очакванията ни са за по–добър сезон от миналия, който беше катастрофален. Още от март месец работим активно и гъвкаво по ценовата политика и върху пазарите. Македония и Сърбия са като резерв, тъй като падат визите от 1 януари, и оттам, а и от всички балкански страни, очакваме малко да се активира пазарът.

Пантелей Мемцов: Очакванията ни са за по–добър сезон от миналия

Българският пазар също не е за подценяване. За българите изготвяме по–специални оферти. За тях обмисляме намаление на цените за хотелската услуга, намаление на цените за ски картите и т.н. Вече имаме снежна гаранция, т.е. 95% от пистите в Пампорово се заснежават изкуствено, което не се влияе от метеорологичната обстановка, така че мислим да сме по–добре от миналата година.

Притеснява ли Ви фактът, че тази година ще има спад на туристи от Великобритания, като имаме предвид, че те са традиционно силен пазар за Пампорово?

Точно тези притеснения ни накараха още от март месец да започнем работа по допълнителни пазари от съседните балкански държави, руския пазар, ирландския. Именно цялото това нещо ни дава надежда, че ще излезем от тази дупка, в която попаднахме миналия сезон.

Имате ли вече някакви предварителни данни как вървят записванията за зимния сезон?

Имаме, да. Ранните записвания вече са получени и са горе–долу на нивото и малко по–добре от миналата година, което е лека надежда.

Как се позиционира Пампорово според вас спрямо други български зимни курорти?

Другите български зимни курорти - Боровец, Банско, Пампорово, Чепеларе, който също е един нов ски център, се позиционират така, че взаимно се допълват. Имаме и по–скъпи, и по–евтини курорти. Пампорово общо взето е курорт, който е популярен с почивките за семейства, почивките за начинаещи скиори. Ние сме единственият курорт, който има доста висок процент от леки писти за начинаещи, т.е. нашият профил на предлагане е различен.

Ние не се конкурираме с другите зимни курорти, взаимно се допълваме. При нас могат да намерят това, което трудно ще намерят в усойния курорт Боровец и в градския курорт Банско. Пампорово си е типичен зимен курорт, само курорт, за разлика от Банско, и много по–приветлив, за разлика от Боровец. Това са ни отличителните характеристики, заради които туристите избират Пампорово.

Интересуват ли се туристите от друг тип туризъм, освен традиционните зимни спортове, които практикуват - да кажем от културен туризъм?

Да, и този интерес е целогодишно - природните феномени, пещери, атракциите в Смолянска област.

Предвиждате ли развитие на летния туризъм, така че да се удължи сезонът в Пампорово?

Лятото е по–силно от зимата, от тази зима, която мина, която беше много слаба. Родопите са една прекрасна планина с прекрасни условия за летни активности и лятото ни беше силен сезон в условията на криза.

Как оценявате рекламата на България като дестинация за зимен туризъм, достатъчна ли е тя?

Не е достатъчна, категорично.

Какво трябва да се направи в тази насока?

Трябва да се направи качествено нова реклама. Вие знаете за участието в туристическите борси, знаете за смазващото участие на една съседна Турция, така че тук трябва да се помисли много върху това как точно да бъде насочена рекламата, която да влияе върху туристите, които са потенциални наши клиенти. Рекламата е задължителна, трябва да е целенасочена и да обхваща именно нашия таргет туристи.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати