Дом на виното отвори врати в София

30.04.2015

Първият музей на виното в София – или национален Дом на виното, както предпочитат да го наричат от Института по винарска промишленост, отвори врати в столицата.

Новата атракция се намира на мястото, където преди около век се е издигал голям турски чифлик. След Освобождението на мястото на чифлика е построена бирена фабрика Павлово, собственик на г-н Трифонович, който я е кръстил на името на починалия си син Павел.

Дом на виното

В градинката пред фабриката дори е имало бирария, където в топлите дни обичали да седят Дора Габе и Пейо Яворов. В средата на миналия век сградата на фабриката се превърнала в Институт по винарска промишленост, а в избите му отлежавали висококачествени вина родно производство.

В наши дни посетителите на Дома на виното могат да се насладят на някои от тези вина. В избата се пазят бутилки отпреди 10 до 70 години. Гостите могат да видят и различни странни инструменти, които са използвани за производството на вино в миналото.

В рамките на посещението се организират и разходки из подземията, за където може да се видят различните технологии за производство на бяло и червено вино, както и шампанско.

Домът на виното се намира на бул. Цар Борис 134. Той приема посетители само след предварителна заявка. Входът струва 5 лева на човек, като сумата след това може да бъде използвана в магазина на избата.

По желание може да участвате и в дегустация на над 150 вида вина и спиртни напитки, като цената за дегустация на три вида вина е само 15 лева.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати