Най-емблематичните забележителности в Рим

29.05.2015
Най-емблематичните забележителности в Рим

Ако Ви предстои пътуване към един от най-красивите градове в света, трябва да знаете, че Рим предлага изключително много забележителности и дори един месец няма да е достатъчен, за да обиколите всички. Все пак има някои места, които са задължителни за посещение и ще ви завладеят със своята красота и непреходност.

Колизеумът – когато става въпрос за Рим, несъмнено мнозина веднага си представят най-големия амфитеатър в Римската империя. Построен е през 72 година от династията на Флавиите, Колизеумът е използван за гладиаторски игри и представления. Той има над 80 входа и може да събере над 50 000 души.

Базиликата Свети Петър – в никакъв случай не може да пропуснете най-емблематичния паметник на ренесансовата архитектура, който и до ден днешен си остава най-голямата църква в света. Според поверията там е погребан самият Свети Петър.

Най-емблематичните забележителности в Рим

Фонтанът Ди Треви – един от най-известните фонтани в света се намира в самото сърце на Рим. Името му е Треви, защото свързва три улици. В центъра му е разположена статуая на бог Нептун. Задължително хвърлете монета във фонтана, защото според поверието това е гаранция, че някой ден отново ще се върнете във Вечния град.

Замъкът Сант Анджело – построен е през 139 година, за да служи като мавзолей на император Адриан. По-късно става крепост и затвор, както и скривалище на епископи. В замъка може да видите бившата съкровищница, затворнически килии и луксозни епископски апартаменти.

Римският пантеон – построен през 27-25 г. пр.н.е. от Марк Агрипа. Храмът е унищожаван от пожари два пъти през годините, след което е изграждан отново. Не пропускайте Пантеона, защото това е най-добре запазената от всички римски сгради. В него може да видите гроба на един от последните италиански крале – Виктор Емануил II.

Капитолия – един от седемте хълма на Рим се намира в центъра на града. Свързан е с древна легенда за гъски, които спасили града. Именно свещените гъски от храма на Юпитер първи усетили галите и започнали да надават крясъци, които събудили стражите. В наши дни може да видите на хълма редица музеи, един от които е паметникът на Виктор Емануил II.

Най-емблематичните забележителности в Рим

Хълма Палатин – това е друг от седемте хълма на Рим. На него може да видите пещерата на Ромуил и руините на Доминиканския манастир.

Римският Форум – тук е бил центърът, около който се е развивал Древен Рим. Форумът е бил разнообразно средище на търговия, проституция, съдебна система и религия.

Ватиканските музеи – основани са от папа Юлий II, а докато ги обикаляте, задължително обърнете внимание на стаите на Рафаело и Сикстинската капела.

Други места, които трябва да посетите в Рим, са площад Навона, Испанските стълби и Устата на истината.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати