Музеи, посветени на играчките

01.06.2015

Музеите отдавна не са величествени сгради, пълни с произведения на изкуството. Днес все повече музеи са посветени на различни и нестандартни течения, предмети и дори играчки.

Темата за играчките е особено популярна на Международния ден на децата, който се отбелязва на 1 юни. Ето и някои от най-известните музеи, посветени на детските играчки, чието начало е поставено от частни колекционери.

Музей на играчките в Пражкия замък

Този музей разполага със забележителна колекция от дървени и тенекиени играчки, кукли с цели гардероби, пълни с дрехи, каляски, колички, влакове и самолети. Сред експонатите се откроява ценната колекция от ветропоказателни въртележки.

Кукли

Музеят на играчките в град Фигерес, Испания

Музеят, който се намира в родния град на Салвадор Дали, впечатлява посетителите с колекция детски играчки, чиито най-стари екземпляри са на възраст 2000 години. И докато сме в Испания, струва си да посетите и Музея на играчките и механизираните кукли във Верду, разположен във фамилна сграда, строена през XV век.

Музеят на играчките в Колмар, Франция

Този музей е посветен на играчките и влакчетата. Началото му е дадено от частната холекция на художника Жорж Тренко. Помещава се в сградата на някогашното градско кино.

Музеят на Астрид Линдгрен на остров Юргорден, Швеция и Замъкът-музей на Шарл Перо да Париж са посветени на приказното творчество на двама от най-известните и обичани от децата автори на детски приказки и романи.

Те са устроени не само като музеи, но като гигантски увеселителни паркове, в които малчуганите имат възможността буквално да се докоснат до приказните герои.

Сред дългият списък с музеи, посветени на играчките, се открояват и българските предложения.

Във Варна в Кукления театър има Музей, посветен на театралната кукла, в който са изложени над 130 експоната, проследяващи тенденциите в родната куклена сценография.

Близо 3000 кукли живеят в центъра на София в Музея на куклите, който се помещава в сграда, паметник на архитектурата на улица Цар Самуил.

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати