Стартира Международният фестивал на пясъчните скулптури в Русе

09.06.2015

Днес стартира първото издание на Международния фестивал на пясъчните скулптури в Русе. Събитието се организира от община Русе и общинска фондация Русе - град на свободния дух и ще продължи до 20 юни.

Темата на уникалното събитие е Кино и е избрана неслучайно. Тя е свързана с първата кинопрожекция в България, която се е състояла именно в Русе.

Пясъчни фигури

На терена на фестивалната площадка бяха изсипани общо 613 тона пясък, от който в продължение на дни екип от технически асистенти строи пясъчни пирамиди с височина 2.5 метра по специална технология.

Днес кметът на община Русе Пламен Стоилов ще открие фестивала и ще даде символичен старт на състезанието по пясъчно скулптуриране. Участие в него ще вземат екипи от скулптори, които ще трябва да изградят величествени произведения на изкуството от пясък с височина 2 м.

Очаква се в експозицията да бъдат видени пясъчни персонажи на имена от световното кино – Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Индиана Джоунс и др.

Специално за първото издание на Международния фестивал на пясъчните скулптури в крайдунавския град ще пристигнат всепризнати майстори в света на пясъчните произведения. Сред имената на скулпторите се откроява това на Кацухико Чаен, която е всепризнат шампион по пясъчно скулптуриране.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати